house shaped

Kościelna salka dla dzieci przeznaczona na lekcje szkoły sobotniej nie wyglądała dotąd zbyt pociągająco. Pokoik wyposażony był w przypadkowe meble (kanapa w brązach, kanapa w niebieskościach…), ozdobiony przypadkowym, niepotrzebnym nikomu dywanem, tonął w pstrokatych pluszakach i różnych darowanych drobiazgach, które mogłyby się przecież przydać, ale jakoś wcale się nie przydawały.

stan-istniejacy
stan istniejacy

Jednym słowem panował chaos i kiedy zbór zgłosił się z potrzebą zaprojektowania tej przestrzeni i wykorzystania jej potencjału (ściany wysokie na 4 metry!) byliśmy przeszczęśliwi, że możemy być częścią takiego przedsięwzięcia.

Nowy pokoik miał być miejscem z atrakcjami dla najmłodszych, ale jednocześnie nie rozpraszać ich uwagi podczas lekcji, nie przytłaczać intensywnością kolorów i innych bodźców.
Od początku stawialiśmy też na naturę i mimo ograniczeń budżetowych salka wyposażona jest wyłącznie w drewniane mebelki.

Największa metamorfoza dokonała się za pomocą podziału przestrzeni antresolą. Wykorzystaliśmy w ten sposób wysokość pomieszczenia i choć na antresoli znajduje się tylko dodatkowy materac do spania/ brykania- wszystkie dzieci ciągną na górę by spojrzeć na pokój „z lotu ptaka”. Pod antresolą znajduje się podest- siedzisko dla rodziców, którzy chętnie obserwują swoje pociechy, zasypany kolorowymi poduszkami.

Z atrakcji dla najmłodszych warto wymienić tablicę filcową (gotowe kształty pomagają ilustrować zagadnienia z lekcji), ścianę pokrytą farbą tablicową, gdzie zapisywane będą ciekawe cytaty a dzieci będą mogły wykorzystać swój potencjał artystyczny. Przed antresolą zawiśnie też płócienny hamak- huśtawka.

Wszystkie pomoce plastyczne mieszczą się w szafkach i na półkach dostępnych dla dzieci a system ich przechowywania uczy porządku i pomaga go utrzymać.

Najważniejsze jednak, że jest to prawdziwie WSPÓLNE dzieło wielu ludzi dobrych serc i choć kilku elementów jeszcze brakuje, warto zwrócić uwagę, że wszystkie prace zostały wykonane przez wolontariuszy: chętnych rodziców, nauczycieli, studentów dzięki czemu przestrzeń ta budzi jeszcze cieplejsze uczucia.